De vier M’s: maaien, mulchen en mesten in maart. Zo simpel is het!

In maart, en het mag tot midden april, maaien we de vasteplanten die geplant zijn volgens het GreentoColour®-concept kort bij de grond af. Het maaisel, de mulch, laten we liggen, omdat hieruit in de loop van de zomer de opgeslagen voedingsstoffen weer tevoorschijn komen en gewerkt wordt aan het op peil houden van het organische stofgehalte in de bodem.

Door het kortmaaien (pas uitvoeren als het gewas 10-15 cm is uitgelopen) activeren we de zgn. adventiefknoppen van de planten, waardoor de beplanting steeds teruggebracht wordt in een eerstejaarsfase. Het traditionele opnemen na vijf jaar, het scheuren en herplanten komt hiermee te vervallen.

Mesten in één werkgang met het maaien: gebruik hiervoor een organische meststof van de bekende fabrikanten. Let op: deze meststoffen werken ca. 4 maanden. Voor de ca. 7 maanden waarin bemesting nodig is, wordt voor de laatste 3 maanden de mulch door de planten gebruikt.

Het maaien op 5 cm hoogte voor de ‘veiligheid’ geeft alleen een optisch opgeruimd effect, je doet niets aan het verversen van de planten. Houd ca. 1 cm als werkhoogte aan. Uitzonderingen zijn: Bergenia en Sedum. Deze soorten kunnen op sommige plaatsen wat lastiger terugkomen. Advies is om hier de machine even op te lichten en ca. 3 cm te laten staan. Wél maaien, niet overslaan!

Carex en Liriope, twee groenblijvers, mogen gemaaid worden (zeker na een strenge winter als het blad lelijk is gevroren), maar kunnen desgewenst overgeslagen worden

Vasteplanten voor en na het maaien, mulchen en mesten

Onderstaand ziet u per locatie twee beelden:

  • de situatie direct na het maaien en mulchen van de vasteplanten eind februari/maart volgens het GreentoColour®-concept
  • dezelfde vasteplanten enkele maanden na het maaien, mulchen en mesten

De snelle dichtgroei is duidelijk te zien. De vasteplanten zijn weer ververst, volop uitgebot en geven onkruid minder kans.
Ook in onze beeldbank vindt u een selectie beelden van het maaien, mulchen en mesten in maart.