De beste planttijd voor vasteplanten

Er bestaan veel misverstanden over de meest geschikte planttijd voor vasteplanten. Benieuwd hoe het zit? In deze blog leggen we het uit!

In principe kun je vasteplanten het hele jaar door in de grond zetten, zolang het niet vriest en het niet te droog is of te warm. Maar natuurlijk zijn er ook voorkeurperiodes. Voor vasteplanten is dat de maand september. De reden daarvoor is dat vasteplanten dan in hun meest vegetatieve fase zijn. In deze fase ontwikkelen ze zich het hardst ondergronds.

Groeimaand

Eind augustus, begin september worden de nachten koeler en langer. Hierdoor ‘weet’ een plant dat de winter op komst is en hij moet gaan zorgen voor voldoende voedsel in de wortelstokken om straks in het voorjaar blad aan te kunnen maken en fotosynthese te laten plaatsvinden. September is dus niet alleen een goede plantmaand omdat, zoals men vaak beweert, de grond nog warm is en de wortels nog zullen kiemen. Nee, september is echt een groeimaand. Is het echter door drukte in de werkzaamheden niet mogelijk om alle beplanting in deze maand aan te planten; in oktober is er ook nog voldoende vegetatieve ontwikkeling.

Misverstand

Een groot misverstand is dat je vóór de winter zou moeten stoppen met het plantwerk van vasteplanten. De beplanting zou misschien de winter niet overleven. Voor het ruime vasteplantensortiment binnen GreentoColour® geldt dit in het geheel niet. Deze planten zijn zonder uitzondering zeer winterhard. Je hoeft niet bang te zijn voor vorstschade.

Planten tijdens de winter

Het enige waar je wel rekening mee moet houden is, dat beplanting die vanaf november tot en met februari geplant wordt, zich tijdens de wintermaanden nog niet veel verder zal ontwikkelen. De temperaturen zijn dan laag en er is geen of nauwelijks zonlicht. Het maakt dus weinig verschil of je in december of in januari plant; het is maar net hoe het past in de planning van het werk. Is de grond stijf bevroren of er ligt een dik pak sneeuw, dan zullen de plantwerkzaamheden uiteraard wel even moeten wachten.

Planten tijdens de zomer

Midden in de zomer (juli en augustus) kan het vaak verstandig zijn om even een plantpauze in te lassen, of je zult de aanplant water moeten geven. En die kosten van beheer willen we bij GreentoColour® juist zoveel mogelijk voorkomen.

Kortom, de wintermaanden die voor ons liggen en die vaak gepaard gaan met wat donker en nat weer, blijven een prima periode om met vasteplanten in de weer te zijn.