De overeenkomst tussen een goede pizza en een goed plantvak

Herinnert u zich die pizzareclame nog uit de jaren ’80? Die reclame op tv waarbij een pizzabakker met een sterk Italiaans accent verkondigde: “Het begint allemaal bij die bodem!”? Een goede voorbereiding is het halve werk, dat wist deze pizzabakker dertig jaar geleden al. En daar komen we bij de overeenkomst tussen een goede pizza en een goed plantvak.

De basis

Want wat voor pizza’s geldt, geldt ook voor vasteplanten. Het begint allemaal bij de basis: de bodem. Eind september stonden wij op de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht. En om het belang van een goede voorbereiding van de grond te benadrukken, lieten we in onze stand een pizzabakker meer dan honderd pizzabodems bakken.

Lange termijn

Waarom is die bodem voor vasteplanten nu zo belangrijk? Aandacht schenken aan de bodem is een investering voor de lange termijn. Planten staan immers algauw twintig tot dertig jaar in de grond. Het grondwerk is het fundament voor de beplanting. Het is net als bij behangen. Wanneer je dat goed wilt doen, strijk je de muur eerst voor. Daarmee voorkom je dat het behang op den duur gaat loslaten. Je ziet het niet, maar je komt er pas later achter hoe belangrijk dat is.

Niet sexy

Zo is het ook met de voorbereiding van de grond. Het is niet sexy, je ziet er weinig van, maar als je er niet in investeert, dan kun je de beplanting maar beter achterwege laten. Want zonder goede bodem merk je na verloop van tijd dat de beplanting achteruit gaat. Simpelweg omdat de start niet goed is geweest.

Het belang van een goede bodem

Wat is dan precies het belang van een goede bodem? Ten eerste geeft een goede bodem planten voldoende organische stof om voedsel te kunnen opnemen met hun wortels. Daarnaast zorgt een goede bodem ervoor dat het water bij te veel regenval goed weg kan lopen en dat er in tijden van droogte voldoende waterbuffer aanwezig is. En bovendien bevat een goede bodem geen wortelonkruiden en maak je dus een schone start.

Kortom, alles begint met die bodem!