Extreme droogte: hoe zit het met vasteplanten?

Het was de afgelopen tijd extreem droog en warm. Al weken heeft het niet tot nauwelijks geregend en de droogte houdt voorlopig ook nog wel even aan. Bovendien is het niet alleen iets van de afgelopen weken, ook februari en maart waren dit jaar uitzonderlijk droog en daarbij was maart ook nog eens bijzonder koud. En nu, amper drie maanden later, hebben we dus weer te maken met een ongebruikelijk lange droge en warme periode.

Maatregelen nemen?

Hoe zit het in zo’n periode van droogte eigenlijk met de planten uit GreentoColour®? Moet u nu extra maatregelen nemen? Wij zeggen altijd dat de beplanting van GreentoColour® onder normale omstandigheden in de zomer geen water nodig heeft. Sterker nog, we willen de planten geen water geven. Als je dat gaat doen, is er namelijk een kans dat je ze lui maakt. De planten hoeven met hun wortels niet op zoek te gaan naar vocht en als het dan even droog wordt, ontstaat er onmiddellijk een gebrek.

Niet overal even droog

Wat het een beetje gecompliceerd maakt, is dat het op dit moment in Nederland niet overal even droog is. Op onze kwekerij in Wassenaar hebben we twee flinke showtuinen met vasteplanten. Die zijn helemaal fris en groen, terwijl ze toch op zandgrond liggen waarvan je zou zeggen dat die momenteel als eerste droog zou zijn. Maar in onze tuinen is dus niets aan de hand, terwijl enkele kilometers verderop aan de kust het enorm droog is.

Geen normale omstandigheden

Hoe dan ook, we hebben momenteel te maken met een zeer ongewone situatie, die we dus ook niet kunnen wegzetten als ‘de normale omstandigheden’ waaraan we vaak refereren. Want niet alleen vasteplanten, maar ook veel heesters, bomen en gazons hebben momenteel te lijden van droogte.

Advies

Beplanting kan er op het oog op dit moment erg droog uitzien, maar desondanks zullen de planten niet doodgaan. Het is natuurlijk geen bijzonder fraai gezicht, maar echt schade door verdrogen is niet aan de orde. Maar waar onze opdrachtgevers het toch graag anders willen, is de beslissing aan hen om de planten toch water te geven. Daarbij adviseren wij om in één keer heel veel water te geven. Dus niet iedere paar dagen een beetje, maar één keer in de tien dagen een zeer grote hoeveelheid, zodat het water flink in de grond kan trekken en de wortels er als het ware achteraan groeien.

Monitoren

En ten slotte, zoals met alle dingen in het leven: ook op deze periode zullen we over een tijdje weer terugkijken. Tot aan die tijd moeten we goed monitoren hoe de beplanting erbij staat, ingrijpen waar nodig en niets doen waar mogelijk.

Wilt u weten wat in uw situatie het beste is?

Dan staan wij voor u klaar. U kunt bij twijfel foto’s van uw vasteplantenproject mailen naar info@griffioenwassenaar.nl. Onze experts helpen u graag verder met advies en eventueel een bezoek aan uw project.


Wilt u op de hoogte blijven van onze blogs?

Meldt u zich dan hier aan om deze voortaan direct in uw mailbox te ontvangen.