Greentocolour-sortimentsvernieuwing

Het belang van sortimentsvernieuwing

Het sortiment van vasteplanten is vrijwel oneindig groot en ieder jaar komen er weer nieuwe soorten op de markt. Echter niet alle variëteiten zijn geschikt voor gebruik in beplanting die langjarig moet meegaan. Vasteplanten worden doorgaans aangeplant voor een periode van 20 tot 25 jaar, maar in de praktijk halen veel vasteplanten die leeftijd helemaal niet.

Meester in beperking

In veel beplantingsplannen worden ‘nieuwe’ of ‘afwijkende’ soorten gebruikt. Die geven op zich een heel mooi effect, maar de eigenschap voor langdurig leven is niet aan de orde. Dat is jammer, want zo’n beplanting gaat snel achteruit en is na een paar jaar aan het eind van z’n levensduur. Om te voorkomen dat de onderhoudskosten de pan uit rijzen, moet je je als ontwerper een meester in beperking tonen en alleen soorten met een lange levensduur in het beplantingsplan toepassen.

Vervlakking voorkomen

Veel ontwerpers hebben in beplantingsplannen de neiging om terug te vallen op het bekende. Dat kan dat leiden tot vervlakking: beplantingen gaan steeds meer op elkaar lijken. Om dat te voorkomen zijn we bij GreentoColour® steeds bezig met het zoeken naar nieuwe soorten. We bezoeken daarvoor regelmatig gespecialiseerde kwekerijen in Nederland, Engeland, België en Duitsland.

Langlevende variëteiten

Daarnaast hebben we zeer goede contacten met diverse Nederlandse veredelaars. Onder andere om nieuwe soorten in het geslacht Echinacea te verkrijgen. Binnen dit geslacht is de afgelopen jaren veel veredeld, maar men bleek vaak niet in staat om variëteiten te kweken die langer dan een of twee jaar leven. De veredelaar met wie wij samenwerken benadrukt juist het aspect van langlevende variëteiten. Dit is een zeer arbeidsintensief proces, want om één nieuwe soort te ontwikkelen, is een veredelaar soms wel twintig jaar bezig.

120 variëteiten

Bij GreentoColour® zoeken we dus bewust naar soorten die lang leven én het kleureffect brengen dat wij wensen. Veertien jaar geleden begonnen we met ongeveer 45 verschillende soorten waarvan we nagenoeg zeker wisten dat die succesvol toe te passen waren. In de loop der jaren is het GreentoColour®-sortiment uitgebreid naar circa 120 variëteiten en het groeit nog steeds. Wat ons betreft is de grens nog lang niet bereikt. We bieden u kleurrijke en sterke beplantingen die op bijna alle locaties toepasbaar zijn én vele jaren meegaan.

Wilt u meer informatie over GreentoColour®? Kijk dan eens op onze website www.greentocolour.com. Hier kunt u zich ook aanmelden voor onze blog.