Samen met anderen de groenbeleving van mensen opwaarderen

Mensen enthousiast maken en hun successen mogen zien. Dat is zo waardevol aan ons werk. Dat was voor ons 14 jaar geleden ook precies de reden om te starten met het terugbrengen van vaste planten in de openbare ruimte. Ongeveer 6 jaar geleden hebben we aan deze activiteit de naam GreentoColour gekoppeld. Een beweging maken van groen naar meer kleur, dat is wat we voor ogen hadden.

Saaie, groene perken in het straatbeeld? Als het aan ons ligt niet. Dit beeld vervangen we het liefst op zo veel mogelijk plekken voor meer kleur. Het draagt bij aan de beleving van de burger, en zorgt niet in de laatste plaats voor een boost aan de biodiversiteit in de openbare ruimte. Dat leidt tot meer bijen, vlinders en vogels.

Vandalisme

Omdat zo’n beplanting er heel fleurig uitziet, wordt deze beter gerespecteerd. Er is minder snel sprake van vernieling. Dat scheelt in de kosten voor de beheerder.

Vraag het aan je klanten

De beplanting van GreentoColour kom je tegen op rotondes, in parken, rondom gemeentehuizen en winkelcentra. Eind jaren negentig zagen we het aantal vaste planten in de openbare ruimte teruglopen. Wij vroegen ons waar dat aan lag. Wat je in zo’n geval het beste kunt doen, is de vraag voorleggen aan je klanten. Dus dat hebben wij gedaan. Wat ze tegen ons zeiden? De kosten van beheer waren te hoog. Ze wilden de kosten voor het onderhoud van de planten niet langer accepteren. Dat vonden wij als leverancier van vaste planten natuurlijk zonde.

Laag onderhoudsniveau

Zo is langzaam maar zeker is het concept voor GreentoColour ontstaan: vanaf het moment dat we stilstonden bij de mogelijkheden van aanplanting en onderhoud waarbij de kosten zo laag mogelijk moeten zijn. Met het lage onderhoudsniveau zijn onderhoudskosten niet langer het argument voor het realiseren van prachtige beplanting.

Beheersbare kosten

Wij zijn geen hoveniersbedrijf, integendeel. We hebben een kwekerij en we ontwerpen vaste planten projecten. Uitvoering doen we door het land heen met partnerbedrijven. Uitgangspunt is altijd het ‘andersom denken’: welke soort zal op deze plaats groeien. Die kennis hebben we als geen ander in huis. De kosten moeten beheersbaar blijven.

De Nederlandsche bank

De beplanting rondom de Nederlandsche bank in Amsterdam is ons ontwerp. Wat je op zo’n druk verkeerspunt nodig hebt, zijn sterke planten. Daar hebben we voor gezorgd. Een ander voorbeeld van ons werk is de beplanting op het Havenplein in Zierikzee. Een populair toeristengebied waar de beplanting het hele jaar door van kleur moet zijn voorzien, dus ook interessant buiten de bloeiperiode.

Compliment van de wethouder

Het uittekenen van beplantingsplannen en het leveren van planten, is onze core business. Voor ons is er niets mooier dan een gemeentemedewerker die van de afdeling Beheer een compliment krijgt van de wethouder. ‘Wat ligt dat park er netjes bij!’. De medewerker van de gemeente heeft het park weliswaar niet ontworpen en de planten niet geleverd, maar hij is wel mede verantwoordelijk voor het eindresultaat. Een belangrijke drijfveer voor ons is de waardering die zo iemand uit zijn omgeving krijgt.

GreentoColour blijkt een gewaardeerde formule; afgelopen vrijdag hebben we het 2500e project mogen noteren!