Vaste planten in het openbaar groen: daar kun je beter even bij stilstaan

Voordat we aan de slag gaan met een beplantingsplan, moeten we onszelf een flink aantal vragen stellen. De antwoorden op die vragen, hebben we ‘het samenhangend plan’ genoemd. Ons belangrijkste uitgangspunt: we willen de plek waar we een project mogen realiseren altijd van tevoren gezien hebben.

Waarom? Omdat we de groeiomstandigheden en standplaats van de planten willen bekijken en beoordelen welke planten het op die plek naar hun zin zullen hebben.

110 van de 750 planten

De planten die we uiteindelijk plaatsen, moeten snel dicht kunnen groeien en weinig onderhoud vergen. In totaal telen wij 750 vaste verschillende vasteplanten. 110 planten daarvan passen we toe voor GreentoColour®. Het feit dat we alleen deze selectie in de openbare ruimte gebruiken, heeft alles te maken met onze 21 voorwaarden waaraan de planten dienen te voldoen. Zo moeten de planten bijvoorbeeld tegen hitte én droogte kunnen, niet giftig zijn en bestand tegen honden.

Boven én onder de grond

Het is goed om te weten dat we onze ontwerpen maken vanuit onze gedegen kennis van vasteplanten. Weten hoe een plant zich zowel boven als onder de grond gedraagt, daar gaat het om. Sommige mensen denken dat het bepalen van de juiste plaats voor een plant alleen afhangt van de vraag of er sprake is van zon of schaduw. Natuurlijk is dat belangrijk, maar vergeet niet ook te kijken naar de groeiplaats. Wie bijvoorbeeld denkt dat een plant onder een boom altijd droog staat, vergist zich.

Achterstevoren denken

Wat bedoelen we daar mee? Dit betekent dat we per project uit onze selectie van 110 soorten als een soort gereedschapskist een keuze maken voor die locatie. En ja, natuurlijk klopt dit samenhangende plan straks ook wat betreft hoogte en bloeipotentie.

Specifieke wensen

Tegelijkertijd blijft het prettig werken om op specifieke wensen in te spelen. Denk daarbij aan de begraafplaatsen waar de opdrachtgever liever niet de kleur wit terugziet. Of een gemeente die specifiek de kleuren goud, blauw en wit wil terugzien in het ontwerp. Of ook een hele leuke: een beplanting met alleen maar blauwe en gele bloemen. Wie daarvoor de opdrachtgever was? Inderdaad: Ikea.