Groene-rotondes-aantrekkelijk

Groene rotondes aantrekkelijk én veilig?

Het is eigenlijk best bijzonder, maar voor de hoogte van beplanting van rotondes bestaan geen officiële voorschriften. Als er al regels zijn, dan zijn deze vaak per gemeente verschillend. Er is wel een algemeen advies, niet bindend, om niet hoger te gaan dan 20 cm, maar er is vrijwel geen onderhoudsarme beplanting die dan voldoet. Toch is het nodig de juiste beplanting op en rondom een rotonde te kiezen met het oog op de verkeersveiligheid.

Verschillende wensen

Opdrachtgevers hebben voor rotondes vaak verschillende wensen. Soms vraagt men om de beplanting op een rotonde zo hoog mogelijk te maken. Als het overzicht naar de andere kant geblokkeerd is, gaan mensen vanzelf voorzichtiger rijden, is de achterliggende gedachte. Andere opdrachtgevers willen juist een heel vlakke rotonde, zodat weggebruikers er goed overheen kunnen kijken.

Goed uitzicht gegarandeerd

Bij GreentoColour® zijn wij van mening dat de beplanting op en rondom een rotonde niet hoger zou mogen worden dan 40 tot 50 cm, inclusief de bloem. Daarmee is een goed uitzicht voor alle weggebruikers gegarandeerd. Op de ‘wangen’ van rotondes passen wij daarom ook geen hooggroeiende siergrassen toe, hoe fraai deze ook zijn. Deze kunnen namelijk het zicht op fietsers vanuit de auto belemmeren of andersom kan een auto voor een fietser nét niet waarneembaar zijn. Daarbij komt ook nog dat hoger groeiende grassen ieder jaar omvangrijker worden en het slechte zicht dus alleen maar toeneemt.

Strooizout-proof

Naast de verkeersveiligheid moeten we bij het ontwerpen van een groene rotonde ook rekening houden met een aantal technische aspecten. Zo wordt in de winter op rotondes regelmatig gestrooid met flinke hoeveelheden zout. Vanwege de middelpuntvliedende kracht tijdens het strooien houden we bij GreentoColour® dan ook rekening met zout als het om de ‘wangen’ van de rotonde gaat. Voor de rotondes zelf is dat niet nodig omdat het strooizout alleen de buitenkant bereikt.

Aantrekkelijke kleur

Daarnaast willen we rotondes graag zo lang mogelijk gedurende het jaar aantrekkelijk houden. In onze beplantingsplannen houden we daar rekening mee, door planten toe te passen die tot begin december nog kleur hebben.

Snelle groeiers

Ten slotte gebruiken wij op rotondes de snelst dichtgroeiende soorten. Dit zorgt voor minder onkruid. Want hoe minder vaak de rotonde betreden hoeft te worden voor onderhoud, hoe veiliger voor de groenmedewerkers. En hoe mooi beplanting op een rotonde ook is: veiligheid blijft natuurlijk altijd het allerbelangrijkste.

Niet zomaar…

Het ontwerpen van een rotonde met vasteplanten is voor ons dus niet zomaar het samenstellen van een leuke beplanting, want de bijzondere aspecten van een rotonde vereisen gericht dóórdenken.