Maaien

Vasteplanten maaien: daarom doen we dat!

De vasteplanten van GreentoColour® worden ieder voorjaar gemaaid. Waarom doen we dat eigenlijk? Daar zijn vier belangrijke redenen voor.

Hoe kunnen we de eerste onderhoudsbeurt in het voorjaar zo simpel en effectief mogelijk maken? Dat was één van de vragen die centraal stonden toen wij het GreentoColour®-concept gingen ontwikkelen. Onze expertise met het kweken van vasteplanten voor Scandinavië kwam daarbij goed van pas.

Extreem kort

In onze kwekerij hebben we jarenlang ervaring met het kweken van vasteplanten voor de export naar Scandinavië. In het noordelijke Europa begint het voorjaar voor tuinliefhebbers pas half april. En om te voorkomen dat onze planten al te groot zijn als ze daar in de loop van april arriveren, maaien we ze eind maart of begin april altijd extreem kort af. Op die manier zorgen we ervoor dat de planten vers uitgelopen op de plaats van bestemming aankomen.

Passende machine

Zo ontstond het idee om ook de GreentoColour®-vasteplantenvakken in april heel kort af te maaien. We gingen op zoek naar een passende machine en we vonden een snel draaiende klepelmaaier, licht en klein genoeg om over plantvakken heen te rijden. Daarmee maaiden we al het oude blad, de takken en de skeletten van de vasteplanten, af. Maar om te zorgen dat we een aantal vliegen in één klap sloegen, wachtten we met maaien tot de planten in het voorjaar al 5 tot 10 cm waren uitgelopen. Het kortmaaien geschiedt op ongeveer 1 centimeter hoogte.

Dat maaien van de vasteplanten voor het GreentoColour®-concept doen we nog steeds, en wel om deze vier redenen:

1. Eerst blad, dan bloei

Een vasteplant die in het voorjaar uitloopt, steekt alle energie in het bloeien. Als we in het vroege voorjaar de planten afmaaien die al zijn uitgelopen, wordt de tweede set knoppen geactiveerd die onder de grond zitten. Deze knoppen zijn over het algemeen vegetatiever; ze hebben minder de neiging om direct te gaan bloeien. Het resultaat is dat de plantvakken na het maaien zo snel mogelijk weer bedekt zijn met blad. Uiteindelijk bloeien de planten 2 tot 3 weken later dan gebruikelijk.

2. Dichtere en compactere groei

Door vasteplanten in het vroege voorjaar te maaien, blijven de planten circa dertig procent lager. Hierdoor ontstaat een dichtere en compactere groei.

3. Gemakkelijk mesten

Bij GreentoColour® willen we zo simpel mogelijk werken. Dat betekent dat we maar eenmaal per jaar mest geven, tegelijkertijd met het maaien. Die bemesting werkt echter maximaal 100 dagen, terwijl we 200 dagen nodig hebben. Wanneer we het maaisel, ofwel ‘mulch’, laten liggen, verteert dit in de loop van de zomer en komen voedingsstoffen vrij voor de planten. Hierdoor kunnen we volstaan met een keer bemesten per jaar. Bovendien helpt de mulch het organische stofgehalte op peil te houden.

4. Langere levensduur

Iedereen met een groene opleiding heeft geleerd dat je vasteplanten na 5 jaar moet opnemen en scheuren. Dit is echter niet nodig wanneer de planten gemaaid worden als ze al zijn uitgelopen. De beplanting blijft zo in een eenjarige toestand, waardoor de levensduur van de plant enorm wordt verlengd.

Pas op!

Het maaien van vasteplanten wordt steeds meer gemeengoed, maar pas op bij een oudere beplanting waarbij dit nog nooit gebeurd is. Veel vasteplanten hebben de neiging om door de jaren enigszins op ‘een hoogje’ te gaan staan. Als je dan te diep maait, ga je dóór het hart van de planten heen en daar kunnen ze niet altijd tegen.

Bij twijfel of vragen: neem graag contact op voor een praktisch advies!