Het beeld in de winter van vaste planten

Kale plekken in een beplanting nodigen uit tot het betreden ervan, zowel door mensen als dieren, waardoor planten ernstig vernield kunnen worden. Dit kan de kosten van beheer fors doen oplopen. Gelukkig kan een goed beeld in de winter schade juist weer voorkomen of beperken.

In de groensector is de term ‘winterbeeld’ een veelgebruikte term, waarmee we de sierwaarde van een boom, heester of vasteplant in de winter omschrijven. Zo zijn veel mensen gesteld op siergrassen, omdat deze met hun zwierige pluimen en takken een aantrekkelijk winterbeeld vormen. Bij GreentoColour® hebben we het echter liever over ‘het beeld in de winter’ dan over ‘winterbeeld’. In dit blog leggen we uit waarom.

De nadelige gevolgen van kale plekken in beplanting

Probeer kale plekken in de beplanting zoveel mogelijk te vermijden. Deze nodigen uit tot het betreden door mensen en dieren, met name door honden. Hondenbezitters die erlangs komen, laten hun hond los omdat ze denken dat het een kaal stuk grond is. Maar ondertussen vertrapt de hond de planten die zich onopvallend nét onder de grond bevinden. Deze beschadigingen kunnen de kosten van beheer fors laten oplopen.

Beeld in de winter

Maar hoe kun je dergelijke schade nu voorkomen of zoveel mogelijk terugdringen? Het antwoord is vrij simpel: door alleen beplanting toe te passen van vaste planten die in de winter een beeld laten zien. We bedoelen daarmee dat er boven de grond altijd iets van deze planten zichtbaar blijft, ook in de wintermaanden. In tegenstelling tot andere vasteplantensoorten die in de winter volledig afsterven.

Geen visuele gaten in de beplanting

Alle 110 soorten in het GreentoColour®-concept hebben, zoals wij dat noemen, ‘een goed beeld in de winter’. Of het nu bladresten zijn of skeletten van planten die blijven staan. Ook in januari en februari is er altijd iets van de plant te zien. Er ontstaan zo geen visuele gaten in de beplanting en het maakt duidelijk dat de hond hier niet moet komen.

Prachtig beeld

Onze ontwerpers zijn bij uitstek in staat om dit beeld in de winter voor u tot leven te brengen. Al die tinten groen, grijs en bruin, die skeletten van planten en uitgebloeide bloemen zorgen met elkaar voor een unieke sfeer. Zoek op de termen ‘winter’ of ‘winterbeeld’ in de beeldbank op onze website om te ontdekken dat beplanting er in de winter absoluut niet kaal en zielig uit hoeft te zien!