Winterhardheid van beplantingen

In de winter kan het in ons kikkerlandje alle kanten op. Van druilerige motregen tot een dik pak sneeuw: het kan vriezen en het kan dooien. En dat het kwik ’s winters soms flink onder nul schiet, is echt geen uitzondering. Winterhardheid is daarom een van de voorwaarden waaraan planten moeten voldoen om opgenomen te worden in het sortiment van ons GreentoColour®-concept.

Winterhard versus meerjarig: wat is het verschil?

Het begrip ‘winterhard’ wordt vaak verward met ‘meerjarig’. Toch gaat het om twee heel verschillende begrippen. Hoe zat het ook al weer precies?

Meerjarige planten

Vasteplanten zijn kruidachtige planten die over het algemeen in de zomer bloeien, daarna in rust gaan en in de winter overblijven met ondergrondse plantendelen zoals stengels en wortelstokken. Vasteplanten zijn meerjarig; dat betekent dat ze dit proces een heleboel jaren achter elkaar herhalen. Er zijn ook uitzonderingen op deze regel. Sommige vasteplanten groeien en bloeien maar een of twee jaar en gaan daarna dood. Een voorbeeld is het grootste deel van het ‘moderne’ Echinacea-sortiment (Zonnehoed), waarin veel is veredeld richting kleur en bloemvorm, maar nog geen langlevende variëteit bekend is. We noemen ze toch vasteplant, omdat de eigenschap ‘meerjarig zijn’ een genetische term is, die te maken heeft met het terugkomen van een plant na de rustperiode in de winter. En dat wordt vaak verward met winterhardheid.

Winterhardheid

Winterhardheid wil zeggen dat een plant bij een bepaalde minimumtemperatuur kan overleven, bijvoorbeeld -5, -10 of -20 graden Celsius. Daarbij is het ook van belang of er sneeuw ligt. Met een warme, isolerende sneeuwlaag kan een plant immers veel lagere buitentemperaturen verdragen dan bij zogenaamde ‘kale vorst’.

Overleven onder de naarste omstandigheden

Omdat niets zo onvoorspelbaar is als het Nederlandse weer, en de temperatuur ‘s winters soms flink onder het nulpunt kan duiken, hebben we bij GreentoColour® strenge voorwaarden opgesteld. We gebruiken alleen vasteplanten die meerjarig zijn – gedurende een lange tijd, minstens vijftien of twintig jaar – én tegen een temperatuur van -20 graden Celsius kunnen onder kale omstandigheden, dus zonder sneeuw. Dat garandeert dat de planten uit het GreentoColour®-sortiment de winter onder de naarste omstandigheden kunnen overleven.

Mislukkingen voorkomen

Doordat we soorten weglaten die wel meerjarig zijn, maar slechts een of twee jaar leven, voorkomen we mislukkingen in de beplanting. Bij GreentoColour® willen we de kosten van beheer immers zo laag mogelijk houden. In de praktijk betekent dit dat van het totale sortiment dat wij bij Griffioen Wassenaar kweken (zo’n zevenhonderd soorten) er voor ons GreentoColour®-concept ongeveer 110 geschikt zijn. Hierdoor kunt u er met GreentoColour® op vertrouwen dat uw beplanting de Nederlandse winter overleeft, of het nu vriest of dooit.