november 2021: Nederland zoemt – ‘Zuidplas gekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2021’

Nederland Zoemt is een initiatief dat in actie komt voor de wilde bijen in ons land. Het werd in 2017 opgericht door LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en Naturalis. Ieder jaar benoemt Nederland Zoemt een gemeente tot ‘bijvriendelijkste’. Vorig jaar was dat Utrecht en in 2019 ging de titel naar de gemeente Moerdijk.

Dit jaar kroonde de jury gemeente Zuidplas tot bijvriendelijkste gemeente. ‘In de gemeente worden de bermen bijvriendelijk beheerd, zodat wilde bijen genoeg voedsel hebben’, aldus Nederland Zoemt. ‘Op veel plekken wordt gefaseerd gemaaid en blijft het maaisel een paar dagen liggen. Zo krijgen insecten de tijd om te verkassen.’

Naast de titel ontving de gemeente ook een insectenhotel van TP Solar, bloembollen van JUB Holland, bijvriendelijke planten van Griffioen Wassenaar en ecologisch advies van Tauw.

Sjoerd Luiten, projectleider Nederland Zoemt bij IVN Natuureducatie overhandigde de prijzen aan wethouder Jan Willem Schuurman. De 50 m² bijvriendelijke planten en bloembollen gingen meteen de aarde in: basisschoolleerlingen, betrokkenen en buurtbewoners gingen er direct na de uitreiking mee aan de slag.

 

Lees de verschillende artikelen:

 

Basisschoolleerlingen aan de slag met het planten van de vasteplanten met aanwijzingen van Henri Peters, Griffioen Wassenaar B.V.